Шановні співвласники багатоквартирних житлових будинків по вулиці Лобановського Валерія в селі Чайки Бучанського району Київської області

У зв’язку з надісланими окремими співвласниками багатоквартирних житлових будинків по вулиці Лобановського Валерія в селі Чайки Бучанського району Київської області запереченнями щодо розміщених на офіційному сайті ТОВ «УПРАВЛЯЮЧА КОМПАНІЯ «ЗАРАЗ-5» індивідуальних договорів приєднання про надання комунальної послуги з постачання теплової енергії, повідомляємо, що така процедура, як надіслання заперечень до договорів приєднання, законодавством України не передбачено.

З споживачами – власниками приміщень в ЖК «ЧАЙКА», які самостійно не визначили виконавця послуги з теплопостачання та не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин з виконавцем комунальної послуги з теплопостачання, на підставі ч. 5 ст. 13 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», в силу Закону, автоматично укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги, що є договором приєднання.

У зв’язку із тим, що запропонований договір є договором приєднання, його умови не підлягають узгодженню зі стороною, що приєднується (споживачем), адже відповідно до ч. 2 ст. 634 Цивільного Кодексу України та ч.4 ст. 179 ГК України, які регулюють укладення договорів приєднання, «друга сторона не може запропонувати свої умови договору». Норми вказаних статей є імперативними законодавчими нормами прямої дії, щодо прав та обов’язків сторін і не можуть бути змінені за вимогою сторони, що приєднується.

Договір розроблено на основі типового індивідуального договору, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 830 в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 08.09.2021 №1022.

Обов’язок боржника нести відповідальність за прострочення виконання грошових зобов’язань, відповідно до ч.2 ст.625 ЦК України, встановлений імперативно, не потребує додаткового роз’яснення та є прямим до застосування.